Sunday, November 06, 2016

Apa yang patut anda tahu tentang nombor chassis kenderaan anda!!!!

no casis kereta

Umumnya di ketahui bahawa no chassis adalah identiti yang sangat penting untuk setiap kenderaan. Secara ringkasnya ia adalah no IC/surat beranak sesebuah kenderaan. Dalam industry automotif ia di kenali sebagai Vehicle Identification Number (VIN) iaitu nombor yang unik yang di gunakan untuk mengenalpasti identiti sesebuah kenderaan.

Sebagaimana maklumat yang kita sedia maklum dalam  IC kita cthnya tempat lahir, tarikh lahir dan nombor identiti begitu jugalah secara ringkas maklumat yang anda boleh dapati daripada no chassis. Baik, jom kita lihat bagaimana kita nak tahu Negara asal (pengilang) , tahun di buat dan sebagainya.

Negara Asal Pengilang
Dua digit dihadapan menunjukan tempat kereta anda di hasilkan. Digit-digit ini telah di tetapkan  di seluruh dunia sebagai identiti Negara masing-masing sebagai pengeluar kenderaan.  Anda boleh rujuk selanjutnya di sini https://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_identification_number. Sebagai contoh , jika pengeluarnya adalah Negara Malaysia, no chassis adalah di antara huruf PL – PR.

Namun ada juga, yang mempunyai kod yang berbeza cthnya kereta Toyota Estima di mana no chassis di mulakan dengan ACR********.

Tahun Di buat
Mengikut standard yang telah di tetapkan, digit yang ke – 10 menunjukkan tahun ianya di buat. 


Baik, sekarang saya bagi contoh untuk kereta Vios (A) dan Honda i-Dsi(A)

Honday City i-dsi
PMHGD86708D105199 – Di buat di Malaysia, tahun 2008

VIOS
PN153HY9307098221 – Di buat di Malaysia, tahun 2010

Seterusnya untuk pengguna-pengguna kereta recond Jepun, contohnya kereta Estima. Anda boleh memeriksa no chassis kereta anda di http://www.japan-partner.com/check-manufacture-year.php.
Sebagai contoh no chassis estima : ACR50-0092174. Apa yang akan dapat lihat antaranya

Tahun di buat
bulan di buat
Kod Model
Nama Model
WarnaKenapa penting anda perlu mengetahui tentang no chassis anda? Ini perlu untuk anda tidak di perdaya oleh mana-mana jurujual kereta mengenai maklumat kereta sepertimana yang di catatkan dalam geran kereta.

Sekurang-kurangnya peluang untuk anda terpedaya geran palsu, kereta potong, kereta yang telah di ubah nombor chassis nya, penipuan tahun di buat dan sebagainya adalah tipis jika anda mengambil cakna tentang no chassis anda.

Sila kongsi jika bermanfaat. Terma kasih

2 comments:

Penafian

Sebarang artikel atau entry blog ini adalah penulisan milik peribadi dan tidak mewakili mana-mana organisasi, pertubuhan atau pihak lain. Tidak dibenarkan mengambil, menggunakan dan mencetak isi kandungan blog kecuali dengan mendapat keizinan dari penulis ,

Follow by Email