Wednesday, February 07, 2018

Dividen Tabung Haji 2017

Alhamdulillah TH telah umumkan dividen bagi tahun 2017 pada hari ini 7 Feb 2018. Ramai yang telah memberi komentar dari sudut pandangan masing-masing. Perlu di ingat, simpanan di TH adalah berlandaskan konsep Al-Wadi’ah Yad Dhamanah, di mana hibah atau hadiah adalah berdasarkan prestasi kewangan tahun semasa dan mengikut budi bicara TH. Jadi, anda bising pun tiada gunanya sebab itulah perjanjian yang anda telah persetujui ketika membuka akaun TH. huhu

Pengiraan hibah bagi tahun 2017 pada awal pengumuman berbeza dari tahun-tahun sebelumnya. Pengiraan kali ini berdasarkan baki minimum tahunan berbanding tahun-tahun sebelumnya yang berdasarkan baki purata min bulanan seperti di bawah

dividen tabung haji 2017

Katakan baki minimum anda pada awal tahun 2017 adalah RM1300, maka hibah yang anda dapat hanyalah ( 6.25% x RM1300) meskipun bulan-bulan seterusnya anda mendeposit ke akaun tabung haji sebanyak RM10000.

Namun setelah mendapat tekanan dari pihak pendeposit, TH telah membuat pengumuman baru. Ianya  kembali berdasarkan purata minimum bulanan di dalam akaun anda. sepert tahun2 sebelumnya. Katakan baki dalam akaun :

6 bulan pertama : RM1300
6 bulan kedua : RM3000

maka puratanya adalah = RM2150, dan semestinya tidak sama dengan kiraan di atas.

dividen tabung haji 2017

Pun begitu, ada 2 perkara anda perlu sedar yang menjadi faktor utama peratusan pulangan simpanan tabung haji. Yang pertama, anda mestilah belum menunaikan haji. Yang kedua, hibah haji hanya terhad kepada bayaran haji yang telah ditetapkan oleh kerajaan iaitu RM9980. Maksudnya, jika anda menyimpan lebih daripada RM9980 sekalipun, contohnya RM100K min tahunan, hibah haji anda hanya (1.75% x RM9980) bukan (1.75% x RM100K). 

Boleh rujuk juka artikel sebelum ini jugak untuk contoh pengiraan pulangan TH.

Maka. jika anda inginkan pulangan yang baik, saya sarankan maksimum simpan adalah sebanyak RM10000 sahaja. Selebihnya anda boleh gunakan di dalam instrumen pelaburan lain supaya tidak berlaku opportunity lost. Apa maksud opportunity lost? maksudnya, anda terlepas peluang untuk mendapat pulangan daripada pelaburan lain sebabnya anda depositkan jumlah yang banyak di dalam TH sedang anda tahu di luar sana masih banyak lagi peluang pelaburan anda.

Baik, apa yang akan berlaku seterusnya selepas TH umumkan perubahan pengiraan hibah ini? Sudah pasti jumlah hibahnya meningkat berbanding pengiraan sebelum ini? Apa akan berlaku dengan penyata kewangan TH? Adakah masalah teknikal media?

Apa kesannya kepada TH & pendeposit2 tabung haji selepas ini. Apa mungkin hibah tahun 2018 menurun? Ini bukan main masak-masak, silap pulang baki 20sen..haha

Sekadar makluman umum statistik dari tahun 2012-2016.

laporan kewangan tabung haji

laporan kewangan tabung haji

Sekian

5 comments:

 1. perkiraannya macm tu rupanya... nice sharing...

  ReplyDelete
 2. Abe Jaq.
  Baki terendah tahunan ke atau baki terendah bulanan yang diambil kira untuk bonos tu. Cuba semak semula.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Baki minimum tahunan maksudnya baki paling rendah dalam bulan, dari Januari sehingga disember

   Delete
 3. Dulu-dulu tak ambik tau pun pasal dividen nie, tapi sejak ada niat nak menunaikan umrah dan haji ke Makkah, barulah terasa nak ambik tau..

  ReplyDelete

Penafian

Sebarang artikel atau entry blog ini adalah penulisan milik peribadi dan tidak mewakili mana-mana organisasi, pertubuhan atau pihak lain. Tidak dibenarkan mengambil, menggunakan dan mencetak isi kandungan blog kecuali dengan mendapat keizinan dari penulis ,

Follow by Email