Wednesday, January 31, 2018

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Blog dah berhabuk disebabkan saya selalu tenggelam timbul untuk menaip. Huhu….Jeles jugak tengok rakan-rakan blogger lain dengan rajinnya tak henti-henti update blog berkongsi apa sahaja yang memberi faedah kepada pembaca. Saya seperti biasa, sentiasa memberi alasan kekangan masa untuk berkongsi dengan para pembaca. Tapi apakan daya, memang itu pun yang terjadi..hahaha

Bulan Jan 2018 ini kita digegarkan dengan sebuah karya Sabri Yunus dalam cerita Pok Ya Cong Codei yang memikat hati penonton. Saya rasa macam nak memberi komentar dari sudut pandangan saya sebagai seorang anak Kelantan yang kagum dengan karya ini. Tapi bukan kali ini nampaknya, mungkin dalam entri yang berikutnya InsyaALLAH…

Baik, memadailah saya membebel sebagai pendahulu kata. Kali ini saya ingin berkongsi mengenai lawatan saya ke negeri Melaka. Seingat saya, sepanjang umur saya baru 5 kali saya menjejakkan kaki ke negeri Melaka. Kali pertama ketika darjah 6, kali ke 2 ketika masih menuntut di universiti, dan bakinya ketika sudah bekeluarga.

Bagi saya, tarikan paling utama di negeri Melaka bukan kerana tempat2 yang menarik dan bersejarah. Akan tetapi, kerana suasana yang amat bersih di Melaka yang menarik minat saya. Sepanjang kunjungan saya, Melaka memang sangat bersih bermula dari bandar sehinggalah ke segenap kampung. Syabas kerajaan Melaka dan rakyatnya yang berdisiplin memelihara kebersihan negeri Melaka.

Baik, ini antara lokasi wajib bagi saya yang patut anda lawati:

1) A Famosa Resort Melaka
Apa yang menarik sangat kat resort ni? Menyediakan hospitality yang terbaik untuk anda sekeluarga di samping kemudahan dan tarikan-tarikan lain di sini. Antaranya, theme park, Safari Wonderland dan Old West yang menjadi tarikan kepada keluarga dan juga event2 syarikat. Yang menariknya juga, anda boleh menempah pakej BBQ yang amat sesuai untuk percutian keluarga @ family day sesebuat organisasi atau syarikat. Tunggu apa lagi,book afamosa resort on Traveloka untuk mendapatkan harga yang amat menarik. Anda pasti tidak akan menyesal seumur hidup anda. Haha

Tak usah bercerita panjang, biar gambar berbicara apa yang menarik di sini.

Safari Wonderland

Lokasi menarik di Melaka

Water Theme Park
Lokasi menarik di Melaka

Lokasi Menarik di Melaka

Lokasi Menarik di Melaka

Old West
Lokasi Menarik di Melaka

Lokasi Menarik di Melaka

Lokasi Menarik di Melaka

Freeport A' Famosa Outlet
Lokasi Menarik di Melaka

Lokasi menarik di Melaka

Lokasi menarik di Melaka

Sukan dan Rekreasi
Lokasi menarik di Melaka

Lokasi menarik di Melaka

Lokasi menarik di Melaka

Lokasi menarik di Melaka

Lokasi menarik di Melaka

2) Kota A Famosa
Kota ini merupakan lambang sejarah utama di negeri Melaka. Pada asalnya ia adalah merupakan sebuah kubu yang di bina oleh orang Portugis selepas menakluk Melaka pada tahun 1511. Terbina kubu ini atas arahan Alfonso de Albuquerque untuk menangkis serangan orang – orang Melayu pada ketika itu. Di siapkan dalam masa 5 bulan  dan diberi nama sebagai “A Famosa” atau nama rasminya adalah Kubu Melaka.
Lokasi menarik di Melaka
Wajib untuk anda mengambil gambar di sini sebagai kenangan.


3) Rumah Terbalik
Sekiranya anda masih belum berpeluang untuk ke New Zealand untuk melihat Rumah Terbalik, anda boleh datang ke negeri Melaka. Saja saya bandingkan dengan New Zealand, supaya ianya nampak gempak sikit,haha…Alang2 dah datang, bolehlah singgah di sini..Jangan lupa bawa maykad, mykid semua. Maklumat Lanjut seperti berikut :
Lokasi menarik di Melaka
Imej : blog malaysia asia

Lokasi menarik di Melaka
Imej : blog malaysia asia


Waktu Operasi :
Isnin – Khamis 10am – 6pm
Jumaat – Ahad/Cuti Am 10am – 9pm

Tiket
Warganegara
RM15 dewasa
RM10, kanak (bawah 12tahun)
RM10 warga emas (60 tahun keatas)
50% diskaun untuk OKU

Bukan Warganegara
RM20 dewasa
RM16, kanak (bawah 12tahun)
RM16 warga emas (60 tahun keatas)
50% diskaun untuk OKU

4) Masjid Kampung Hulu
Masjid ini merupakan masjid yang ketiga tertua di Malaysia yang masih digunakan di tempat asalnya. Masih lagi mengekalkan binaan lama walaupun ada sedikit penambah baikan untuk memastikan ianya kekal utuh untuk digunakan. Menjadi lambang kepada kelonggaran kepelbagaian agama oleh Belanda berbanding Portugis yang memusnahkan semua rumah ibadat bukan Kristian.
 
Lokasi menarik di Melaka
Imej : Berita harian

Lokasi menarik di Melaka
Imej : Berita harian

5) Melaka River Cruise
Memandangkan anak-anak saya suka menaiki bot, Melaka River Cruise adalah aktiviti yang tidak dapat ditinggalkan. Bandar Melaka di waktu malam sungguh meriah dan cantik pemandangannya. Maklumat lanjut seperti berikut :

Lokasi menarik di Melaka

Lokasi menarik di Melaka

Lokasi menarik di Melaka

Lokasi menarik di Melaka

Waktu operasi
Setiap hari 9am – 1130pm

Lokasi menarik di Melaka


Tiket
Boleh didapati di Jeti Taman Rempah atau Jeti Dataran Muara Sungai Melaka.

Maklumat lanjut : Melaka River Cruise

6) Zoo Melaka & Night Safari
Pengalaman yang amat mengujakan buat anak-anak saya ketika berkunjung ke sini. Mana tidaknya, macam-macam haiwan dan aktiviti menarik boleh didapati di sini. Yang paling seronok adalah ketika Bird Show dan Elephant Feeding.
Lokasi menarik di Melaka

Lokasi menarik di Melaka


Waktu operasi
Zoo : Setiap  9am – 6pm, last tiket (530pm)
Night Safari : Malam Jumaat dan Sabtu, cuti umum dan cuti sekolah 8pm- 11pm, last tiket 10pm)

Tiket 
Lokasi menarik di Melaka

 Maklumat lanjut : Zoo Melaka 

 Sekian, semoga bermanfaat.
  





5

Tuesday, January 16, 2018

Lama dah sebenarnya saya nak share pasal renew road tax motosikal ni. Tapi banyak kali tunda..huhu..
Yang ni special sikit sebab road tax expired dah lebih dari setahun. Motosikal saya road tax expired tahun 2012 lg..Tahun 2016 baru renew, selama 4 tahun naik motosikal dengan road tax dah mati. Nasib baik tak kena tahan dengan polis atau JPJ. Kalau tak, kena tahan kat balaila jawabnya.huhu..

Saya ada survey2, untuk kes road tax expired lebih setahun kemungkinan menelan belanja yang agak mahal. Lebih RM200. Abang saya pun pernah buat sebelum ini dan kosnya memang lebih RM200. Harga ini dikenakan oleh ejen insuran motosikal yang mana mereka akan proseskan permohonan anda dari A sampai Z. Melibatkan pihak Puspakom, insurance dan JPJ.
Baik, apa yang saya buat??

a) Booking Appointment Puspakom
Mula2, saya booking appointment inspection kat Puspakom di talian 03 – 5101 7000. No talian ini hanya untuk Wangsa Maju dan Seremban sahaja. Untuk lokasi selain dari ini anda boleh refer di sini.

b) Dokumen
Sebelum ke Puspakom, pastikan anda bawak geran asli, IC dan lesen memandu.

c) Pembayaran Fi (Fee)
Di Puspakom wangsa maju, anda perlu     ke pondok sekuriti untuk pendaftaran. Anda perlu mengisi borang dan pihak puspakom akan beri kepada anda no giliran. Anda boleh terus ke payment counter sebelah pondok sekuriti. Bayaran yang dikenakan kepada saya RM20 sahaja.
Cukai Jalan Tamat Tempoh

d) Inspection
Selepas pembayaran, anda hanya perlu tunggu pegawai puspakom datang untuk inspect kenderaan anda. Untuk motosikal, senang dan singkat sahaja inspection yang di buat. Mereka bandingkan nombor chasis di motosikal dan geran samada sama atau tidak. Kemudian, mereka check lampu signal, lampu brake dan hon. Semuanya OK, kira lulus dan seterusnya anda hanya perlu menunggu untuk laporan inspection kenderaan anda. Laporan ini penting untuk permohonan road tax di JPJ.
Cukai Jalan Tamat tempoh

e) Insurance
Seterusnya, anda hanya perlu bayar motor takaful untuk motosikal anda. Saya menggunakan Takaful Malaysia, Third Party insurance dan jumlah bayaran adalam RM87.60 untuk setahun.

f) Road Tax
Saya ke UTC, bawa skali lesen, geran asal, laporan puspakom, sijil Takaful untuk permohonan road tax baru. Mula2 saya agak cuak takut kos yang mahal memandangkan sudah 4 tahun expired.huhu..Bila tiba giliran, rupa2nya RM2 je..Alhamdulillah tiada sebarang denda di kenakan..huhu

So, jumlah keseluruhan adalah RM20 + RM87.60 +RM2 = RM109.60 sahaja..Jimat banyak berbanding anda serahkan kepada ejen motor takaful/insurance.

Untuk maklumat lanjut boleh rujuk Puspakom , di sini.

Sekian, semoga bermanfaat.






8

Asslamualaikum,

Lama x update blog. Malam tadi rasa cam nak jadi chef kejap. Tibe2 rasa nak makan siakap stim.  Sebenarnya bukan stim pun,  siakap rebus. Haha

Baik,  bahan2 saya guna 


- seekor ikan siakap
- 2 batang serai
- 4 ulas bawang putih
- 1 biji bawag holland besar
- 1 inci halia
-  1 biji besar limau nipis(perahan air limau). Alternatif anda boleh boleh beli perahan limau nipis yang dijual dalam botol di kedai. 
- 1 sudu besar sos tiram. Alternatif anda boleh guna sos ikan,  juga boleh dibeli di kedai dalam botol. 
- sedikit kicap manis
- gula garam secukup rasa
- 2,3 biji lada. Jika mahu pedas,  boleh letak lebih
- daun limau purut, carik2
- air dalam 3 cawan
- sedikit kiub pati ayam knorr

Untuk hiasan dan menambah sedikit perisa, saya guna daun sup,  daun bawang dan lada merah besar. 

Cara- caranya senang sahaja. 

1. Ketuk bawang putih & batang serai. Potong bawang holland, lepas tu campak semua ke dalam kuali bersama air. Masukkan sekali kiub pati ayam. Lepas itu kacau

2. Masukkan perahan air limau nipis, daun limau purut, lada,  sos tiram,  kicap manis, gula dan garam secukup rasa. Kacau2kan sedikit dan biarkan dalam 5 min.  Lepas tu letak ikan siakap dan tutup kan kuali, biarkan dalam 10 hingga 15min

3. Dah masak,  rasa la dulu apa yang tak cukup, sempat lagi nak adjust. Haha.. Hiaskan dengan daun sup, daun bawang dan lada.. 


Selamat menjamu selera dan selamat mencuba "siakap rebus campak2".. Tergugat bisnes abang2 dan kakak2 thai.. Hahaha
1

Penafian

Sebarang artikel atau entry blog ini adalah penulisan milik peribadi dan tidak mewakili mana-mana organisasi, pertubuhan atau pihak lain. Tidak dibenarkan mengambil, menggunakan dan mencetak isi kandungan blog kecuali dengan mendapat keizinan dari penulis ,

Follow by Email