Friday, November 10, 2017

5 punca gearbox kereta auto rosak

punca gearbox kereta rosak
Imej : timscribble.com
Baru-baru ni kereta saya mengalami kerosakan gearbox. Kereta hanya setakat gear 2 sahaja dan tak boleh bertukar ke gear 3 dan seterusnya. Pening dibuatnya..Dahla kerosakan gearbox ini antara mimpi negeri buat seseorang pemilik kereta kerana kos untuk baikinya amatlah mahal..Menangis tak berlagu la jawabnya..haha

Nasib baik saya menggunakan insuran etika takaful yang mebolehkan saya menggunakan perkhidmatan tow truck secara percuma. Peringatan untuk anda semua, bila kita bayar insuran kereta pastikan kita cover sekali khidmat tow truck untuk tujuan kecemasan. Saya tak pasti insuran lain, tapi etika takaful menyediakan servis ini. Saya hanya buat panggilan ke etika takaful dan menetapkan tarikh dan masa untuk tow truck datang ambil kereta. Alhamdulillah kereta selamat di hantar ke bengkel berdekatan..
punca gearbox kereta rosak
Baik, di pendekkan cerita, saya nk kongsikan kenapa agaknya gearbox kereta auto rosak. Antara punca-punca kerosakan gearbox kereta auto secara amnya adalah :

Minyak Gearbox yang salah
Penggunaan minyak yang salah boleh menyebabkan kerosakan kepada gearbox kereta anda. Pastikan anda menggunakan minyak yang betul seperti yang disarankan oleh pengeluar kereta anda. Jika kereta anda menggunakan minyak ATF, pastikan jangan tertukar dengan minyak CVT. ATF dan CVT juga mempunyai banyak jenis variasi, pastikan anda menggunakan yang betul untuk kereta anda. 

Kebocoran minyak gearbox
Perkara ini biasa berlaku sepertimana kebocoran minyak pelincir enjin kereta. Bila minyak gearbox berkurang di sebabkan kebocoran, maka gearbox beroperasi dalam keadaan tidak cukup lubrication yang menyebabkan kerosakan awal kepada komponen dalam gearbox. 

Filter tersumbat
Sepatutnya filter berfungsi untuk menapis sebarang kekotoran atau bendasing ke dalam gearbox kereta. Namun, apabila filter tersumbat kemungkinan gearbox kereta anda tidak mempunyai lubrication yang secukupnya dan kesannya sama seperti kebocoran minyak gearbox. Boleh rujuk manual kekerapan menukar filter minyak gearbox.

Penggunaan minyak gearbox lebih dari tempoh
Dalam manual kereta ada dinyatakan tempoh untuk minyak gearbox kereta anda. Selalunya setiap 20000km hingga 30000km bergantung kepada jenis minyak yang digunakan. Jangan ambil mudah jika melebih mileage dan anda masih belum menukar minyak yang baru kerana lama kelamaan akan mengundang kerosakan gearbox kereta.

Misaligned gearbox 
Saya rasa ini punca yang paling utama kereta saya rosak gearbox. Punca misalignment adalah disebabkan engine mounting kereta saya rosak dan dibiarkan terlalu lama. Perlu diingat engine mounting bukan untuk engine sahaja, tapi gearbox juga. Jika ianya rosak, vibration akan berlaku dan menyebabkan misalignment yang akan merosakkan gearbox kereta anda.

Sekian cerita saya, semoga bermanfaat.

6 comments:

 1. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
 2. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 4. sbg wanita mmg kena tahu cara menjaga kereta. so apa2 masalah blaku tahu nak amek tindakan. tq ntk good info ni.

  Jemput join GA :)
  https://tinynasweet.blogspot.my/2017/11/giveaway-dhia-sumayyah-201117-141217.html

  ReplyDelete
 5. cantik no saya 80 tu bro..panduan yng berguna

  ReplyDelete

Penafian

Sebarang artikel atau entry blog ini adalah penulisan milik peribadi dan tidak mewakili mana-mana organisasi, pertubuhan atau pihak lain. Tidak dibenarkan mengambil, menggunakan dan mencetak isi kandungan blog kecuali dengan mendapat keizinan dari penulis ,

Follow by Email