Thursday, December 22, 2016

Short Getaway ke FRIM Kepong

Sejak tinggal di Kuala Lumpur, amat susah bagi saya dan isteri untuk luangkan masa dengan anak-anak nikmati keindahan alam. Jika ingin beralasan, maka kekangan waktu kerjalah alasan saya walaupun tidak sepatutnya begitu.

Seusai balik kerja, hiburan yang anak-anak dapat adalah bermain di playground dan itupun boleh di kira dengan jari berapa kali sebulan. Maklumlah, sampai sahaja di rumah, siang telah melabuhkan tirainya. Jika dulu semasa di Paka, Terengganu sekurang-kurangnya dapatlah juga bawa anak-anak menikmati keindahan  desiran air laut, menghirup udara segar sambil menjamah juadah keropok lekor dan air kelapa. Alangkah seronoknya menenangkan fikiran menghilangkan kekusutan kerja di sambil mengamati keindahan ciptaan Tuhan.
FRIM Kepong
Imej : FRIM

Namun, hujung minggu baru ini, saya akhirnya berjaya bawa isteri dan anak-anak ke FRIM Kepong. Kali pertama saya masuk ke sini dalam hati saya terus "WOW". Ligat dalam minda, tak terfikir di tengah2 kota metropolitan ini rupanya masih ada tempat yang sebegini rupa. Macam-macam aktiviti menarik anda boleh buat di sini. Di samping menikmati keindahan alam semula jadi disini, tarikan-tarikan lain antaranya :

1. Mountain Bike
FRIM Kepong
Imej : FRIM

FRIM Kepong
Imej : Wonderfulmalaysia.com

2. Kepong Botanical Garden
FRIM Kepong
Imej: KC & The sunshine runners

FRIM Kepong
Imej: KC & The sunshine runners

3. Titian Kanopi @ jambatan gantung
FRIM Kepong
Imej : Wonderfulamalysia.com
FRIM Kepong
Imej : Wonderfulmalaysia.com

4. Rumah Tradisional Melayu
FRIM Kepong
Imej :Blog Dr Singa
Macam-macam lagi anda boleh buat di sini. Ada kawasan perkelahan, kemudahan dewan untuk majlis keraian,kawasan jogging dan sebagainya. Jika anda datang ketika musim buah, anda akan dapat lihat warna warni pokok buah-buahan yang di tanam di sini. Selebihnya anda boleh rujuk di website FRIM sendiri untuk maklumat lanjut.
Imej:BackpackingMalaysia

Imej: abdooss.blogspot.my
Untuk pengetahuan anda, semasa masuk pintu pagar anda akan dikenakan yuran kemasukan lebih kurang RM6.50. Perbelanjaan selepas itu bergantung kepada aktiviti apa yang anda hendak buat. Saya pergi hari Ahad di mana galeri-galeri pameran dan beberapa aktiviti lain di tutup. Saya hanya bawa anak-anak mandi air terjun Sungai Kroh, itu pun dah kira best sangat. Gembira betul anak-anak saya.

Next time misi saya hendak cuba mountain bike. InsyaALLAH kalau ada peluang la..huhu


No comments:

Post a Comment

Penafian

Sebarang artikel atau entry blog ini adalah penulisan milik peribadi dan tidak mewakili mana-mana organisasi, pertubuhan atau pihak lain. Tidak dibenarkan mengambil, menggunakan dan mencetak isi kandungan blog kecuali dengan mendapat keizinan dari penulis ,

Follow by Email