Thursday, December 29, 2016

Nostalgia rancangan-rancangan TV Barat era 80an dan 90an

Tiba-tiba je saya rasa teringat kenangan zaman kecil menonton rancangan-rancangan menarik di kaca TV. Ini antara rancangan-rancangan yang saya sangat suka tonton walaupun pada ketika itu di bangku sekolah rendah mahupun sekolah menengah. Berhingus lagi..haha
Rata-rata pada ketika itu seingat saya ianya memang dapat sambutan yang hangat. Lazimnya, bila sampai sekolah saya mesti bersembang dengan kawan-kawan mengenai cerita-cerita yang telah ditonton pada malamnya. Saya agak, semua orang macam saya kot, mesti duk sembang pasal cerita yang telah di tonton. haha

Baik saya senaraikan cerita-cerita aksi yang menarik perhatian saya melekat di depan kaca TV samada rumah saya mahupun rumah sepupu saya. huhu..

Air Wolf
Sekali tengok cerita ini, terus rasa nak jadi pilot@tentera udara bagai sebab nak merasa memandu sendiri helicopter semacam Air Wolf. huhu..Masa tu tengok bukan main canggih design helicopter Air Wolf ni. huhu 

Yang paling best, lagu tema Air Wolf setiap kali hero memandu helicopter keluar dari gua. Fuhhh..mesti anda masih ingat kan? Ingat tak? Saya terngiang-ngiang dalam telinga ni.hahah

Seingat saya ada satu episod di mana penjahat mempunyai helicopter design yang sama seperti Air Wolf. Seronok giler tengok..Tapi yela, nama lagi hero mestilah akhirnya Air Wolf yang menang. haha

Knight Rider
Pernah tak anda rasa nak miliki kereta yang canggih seperti ini? Boleh bercakap, self driving, bullet proof dan macam-macam kebolehan lagi. Futuristik betul cerita ini dengan aksi Hero yang sangat best.

Agak-agak kereta knight rider ini ada perasaan tak? Sedih, gembira, marah, benci dan sebagainya?Yang pasti memang canggih habis kereta ini. huhu

Superforce
Jika knight rider teknologinya adalah untuk kereta, cerita Superforce ini ada superbike canggih dan juga super suit yang canggih. Saya pun dah ingat-ingat lupa, cuma saya ingat adegan-adegan stunt Superforce naik superbike melalui api, lompatan tinggi dan sebagainya. Fuh, best woo!!haha


Stargate
Cerita ini adalah sejenis science fiction yang mana berkisarkan tentera yang menjaga dunia daripada gangguan alien. Mereka boleh merentasi dimensi yang berbeza ke planet2 lain melalui Stargate untuk melidungi bumi. Saya tak berapa ingat sangat ceritanya tetapi memang canggihla kalau sekali tengok.hehe

Macgyver
Budak-budak zaman sekarang tak kenal rasanya macgyver sebab tak sempat menonton rancangan ini. Percaya atau tidak, kesan daripada rancangan ini ramai orang akan cakap "kejap, aku jadi macgyver jap" apabila mereka hendak cuba buat sesuatu yang diluar kebolehan biasa. Contohnya, buka mangga kunci dengan dawai, matikan bom, mencipta sesuatu dan sebagainya. Hebat tak cerita ini?

Yang saya ingat ada satu episod, Macgyver berjaya melepaskan diri walaupun sudah terpijak periuk api. Dia selamat kerana kebijaksanaan dan kreativitinya..Sekali tengok powernya mamat ni!! Hahaha

Viper
Yang ni lagi satu supercar yang power.  Stylo kot dia transform daripada kereta biasa kepada kereta supercar yang amat canggih. Best tengok, ala2 transformer gitu cumanya dia tak bertukar jadi robot jela. Huhu


Cukup setakat ini dulu untuk kali ini. Next entri saya akan kongsikan cerita-cerita superhero, cerita pelik, mesteri dan berhantu pula yang saya suka tonton ketika muda remaja. Sekarang sudah tua, lain pula minatnya..haha



No comments:

Post a Comment

Penafian

Sebarang artikel atau entry blog ini adalah penulisan milik peribadi dan tidak mewakili mana-mana organisasi, pertubuhan atau pihak lain. Tidak dibenarkan mengambil, menggunakan dan mencetak isi kandungan blog kecuali dengan mendapat keizinan dari penulis ,

Follow by Email