Friday, December 30, 2016

Azam dan Target tahun 2017


Azam tahun baru
Setiap hujung tahun je semua teruja untuk meletakkan azam tahun baru yang seterusnya @ dengan kata lain target  yang baru ingin di capai. Sebenarnya saya sendiri boleh di katakan agak cuai dan leka dalam hal ini. Seolah-olah tidak ambil kisah azam @ target tahun baru.

Rata-rata pakar motivasi menyatakan bahawa setiap benda yang ingin di capai mestilah ditulis dan anda boleh rujuk setiap hari dengan mudah. Tujuannya, secara tidak langsung otak kita register apa yang kita patut buat untuk capai target yang di tetapkan tadi. Anehnya, kadang2 ia berlaku secara tidak sengaja @ tanpa anda sedar bahawa anda telah pun capai apa yang diinginkan. 

Setiap kali anda review balik perancangan anda, tentulah senyum panjang dan gembira. Mana tidaknya, semuanya sudah tercapai dan dalam hati anda mesti bermonolog sendirian. "mission accomplished"!!..hehe..

Baik, bercakap pasal target  yang anda hendak tetapkan mestilah perlu di buat dengan baik supaya anda dapat capai dengan tenang dan mudah. Takkanlah anda letakkan target tahun baru nak jadi jutawan dalam masa 2 hari. Logik tak? Boleh capai ke?hmmm..rasa-rasanya tidak. haha

Saya belajar beberapa elemen penting dalam menentukan target dalam kerjaya mahupun kehidupan seharian. Ringkasannya kita sebut SMART. Jom kita tengok apa itu SMART
KPI SMART
Imej : Pinterest

S - Specific
Mesti specific nak capai apa, tak boleh general. nanti kelaut dan penuh angan2. haha

M - Measurable
Dalam bentuk nombor @ boleh di kira, contohnya saya nak habiskan  bacaan 20 buku tahun depan. Bukan saya nak habiskan bacaan buku sebanyak  mungkin 

A - Achievable/Attainable
Pastikan anda boleh capai dan hanya anda yang tahu sejauh mana kemampuan anda

R - Relevant/Realistic
Pastikan ianya relevan dan realistik dengan kebolehan dan keupayaan anda

T - Time bound/Timeline
Pastikan ada ketetapan tarikh@masa supaya anda takdela syok sendiri. Jika tidak, maka jadilah setiap tahun azam@ target yang sama tak capai2. haha

Saya dah tetapkan azam@target saya untuk tahun 2017 dalam kerjaya mahupun kehidupan seharian. Sudah ditulis dan bukannya dalam kepala semata-mata. InsyaALLAH saya akan cuba sebaiknya. 

Good luck!!!..

6 comments:

  1. moga2 azam baru kita tercapai tuan...

    ReplyDelete
  2. Kalau tak ditulis lama-lama lupa lah azam kan... Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulis jangan tak tulis. Follow SMART . Hehe

      Delete
  3. Hehehe lea sendiri tataw apa azam baru setiap tahun.. Baru tahun ni simpan azam.. Harap tercapaila.. Ekekkee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu.. Saya pun sebenarnya sama. Sb tu tahun ini tulis dan follow SMART. InsyaAllah cuba usahakan

      Delete

Penafian

Sebarang artikel atau entry blog ini adalah penulisan milik peribadi dan tidak mewakili mana-mana organisasi, pertubuhan atau pihak lain. Tidak dibenarkan mengambil, menggunakan dan mencetak isi kandungan blog kecuali dengan mendapat keizinan dari penulis ,

Follow by Email