Tuesday, December 20, 2016

7 mitos pasal fuel efficiency kenderaan yang patut kita tahu

Saya percaya ramai rakyat Malaysia inginkan harga minyak kereta serendah yang mungkin. Maklumlah, negara kita agak kaya dengan sumber petroleum dan ianya dikeluarkan dari perut bumi melalui syarikat pengeluar minyak dan gas nasional dan juga syarikat-syarikat lain. Sedikit sebanyak dapat menyumbang kepada sumber pendapatan negara Malaysia. 
Penjimatan Minyak

Keadaan harga minyak di Negara kita pula agak pelik sedikit kerana di saat harga minyak mentah dunia naik mendadak, harga di pam pun naik juga. Ketika harga minyak mentah dunia menurun, harga di pam tak turun pulak?Logiknya, jika pendapatan Negara bertambah, maka sepatutnya bolehlah kurangkan bebanan rakyat kan? Itu kena tanya jemaah menteri la..hahah

Bila bercakap pasal harga minyak kereta, orang pasti juga bercakap pasal fuel effeiciency. Samada dari segi pemilihan kereta, jenis minyak yang dipakai seperti Shell, Petronas, BHP, Petron dan sebagainya. Pokoknya, kita perlu jimat duit .huhu

Baik, ini antara mitos utama yang selalu kita dengar mengenai fuel efficiency kereta. Ingat, ini penting kerana minyak sebagai bahan bakar boleh bertukar kepada ringgit sebagai bahan bakar jika kita tidak cakna..hahaha

Panaskan kereta dahulu
Ya memang benar enjin kereta memerlukan suhu operasi yang optimum untuk mencapai fuel efficiency. Namun, dengan moden teknologi kereta seharusnya boleh terus bergerak selepas beberapa saat anda hidupkan enjin. Akan tetapi, perlu di ingat , pandu secara perlahan-lahan dahulu bukannya terus pandu laju kerana ia akan memberi kesan kepada enjin kereta anda pada jangka masa panjang. Usah biarkan lama minyak di bakar dan eloklah kiranya anda terus perjalanan anda barulah tidak membazir. Lagi cepat dapat suhu operasi optimum.
Penjimatan Minyak
Imej:ChicagoTribune

Kereta yang kecil lagi bagus
Lazimnya, kebanyakan kita menganggap semua kereta kecil mempunyai fuel efficiency yang bagus. Yang sebenarnya bukan semua, ianya bergantung kepada teknologi yang di gunakan dan jenis kereta-kereta yang di keluarkan. Dalam dunia teknologi sekarang, kereta yang bersaiz besar kadang-kadang lagi jimat fuel berbanding kereta yang bersaiz kecil bergantung kepada teknologi yang digunakan. Contohnya, jika memandu di highway, kereta besar lagi jimat berbanding kereta kecil. Manakala kereta kecil lebih jimat di dalam bandar. Anda perlu bijak memilihnya berdasarkan objektif dan kemampuan masing-masing.
Penjimatan Minyak
Imej : Pinterest

Kereta manual lagi jimat berbanding kereta automatic
Kalau persoalan di tanya mana lagi jimat minyak antara kereta manual @ auto, mesti ramai yang menjawab manual. Yelah, sudah bertahun-tahun ilmu ini di turunkan sejak kita kecil lagi. Kalau waktu dulu-dulu mungkin betul di sebabkan teknologi gear automatic masih baru, namun ianya berbeza sekarang. Kereta manual bukan lagi menjadi faktor yang dominan dan utama dalam menentukan fuel effenciency. Kereta auto pun jimat jugak contohnya kereta auto yang mempunyai gear 5 dan ke atas,ianya lebih efisyen.
Penjimatan Minyak
Imej: Argus Motoring

Kereta lama telan minyak
Umum kita sebagai orang kebanyakan mesti berpendapat kereta yang sudah lama  memang makan minyak. Jika teknologi dahulu , ya ia memang benar. Namun dengan teknologi baru sekarang,sekiranya kereta di jaga dengan baik, engine well maintained, tahap fuel efficiency kereta itu tidak begitu terjejas. Maka anda jangan skip servis kereta anda dan jagalah enjin dengan baik untuk mencapai fuel efficiency yang optimum
Penjimatan Minyak
Imej: Marketwatch

Tukar air filter
Jika kerata anda menggunakan teknologi lama iaitu carburettor, maka ianya benar. Air filter mesti selalu di tukar untuk meningkatkan tahap fuel efficiency. Akan tetapi moden teknologi yang menggunakan fuel injection, ianya adalah mitos.  Boleh rujuk kepada saranan pengeluar kereta masing-masing ataupun manual kereta anda mengenai penukaran air filter. Kadang-kadang bila anda ke bengkel kereta, mereka mungkin menukar air filter anda terlalu kerap yang mana ianya tidak semestinya meningkatkan fuel efficiency kereta anda tetapi mungkin  boleh improve engine performance kereta anda.
Penjimatan Minyak
Imej : Wikihow

Menggunakan additives
Di luar sana , ada produk oil additive yang dipasarkan untuk penjimatan minyak. Jika ianya tidak dibuktikan oleh manufacturer sendiri, maka seeloknya anda elakkan menggunakan additives. Kadang-kadang ianya boleh membawa faktor kerosakan enjin kereta anda dalam jangka masa panjang.
Penjimatan Minyak
Imej : Zigwheels

Membiarkan kereta idle lagi bagus daripada anda off dan restart kereta
Moden teknologi, kereta start secara efisyen sebaliknya jika anda biarkan kereta anda idle, ia menggunkan banyak bahan bakar bergantung kepada saiz enjin kereta. Tutup enjin jika tidak diperlukan kecuali anda dekat traffic light atau dalam kesesakan jalan raya. Kalau anda tutup nanti orang marah dan mungkin mereka anggap anda gila.hahaha

Penjimatan Minyak
Imej : AfroAutos


Semoga bermanfaat



Sumber : Hybrid Cars

3 comments:

  1. banyak betul info yang bagus. thanks abe jaq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 kak. Sudi2 share kepada kawan2 jika bermanfaat. Tq

      Delete
  2. Wah! Byk tips yg abe dapat ari ni. Tq jaq. Teruskan berkongsi artikel penjimatan mcm ni, deh? 😉

    ReplyDelete

Penafian

Sebarang artikel atau entry blog ini adalah penulisan milik peribadi dan tidak mewakili mana-mana organisasi, pertubuhan atau pihak lain. Tidak dibenarkan mengambil, menggunakan dan mencetak isi kandungan blog kecuali dengan mendapat keizinan dari penulis ,

Follow by Email