Monday, November 21, 2016

UPSR tanda aras kejayaan?

Kecoh satu Malaysia seusai keputusan UPSR di keluarkan.  Statistik yang amat mengejutkan apabila hanya 1.11% sahaja yang mendapat A sepenuhnya di seluruh negara.   Natijahnya,  ramai netizen terutama para ibu bapa mengecam kementerian pendidikan dan menuntut penyelesaian yang drastik.  Bayangkan,  kelayakan utama kemasukan Sekolah Berasrama Penuh 2017 telah di kemaskini dengan syarat minimum adalah 3A dan 3B di samping penilaian-penilaian lain yang ditetapkan. Mengapa semua ini boleh terjadi?
UPSR bukan penentu kejayaan
Imej dari developer.ibm.com

Kisah saya pula,  dulu saya pun gagal mendapat 4A dalam UPSR.  Saya jugak tidak bersekolah di SBP dan hanya sekolah biasa sahaja.  Sekolah ugama yang di kelolai oleh Yayasan Islam Kelantan yang mana kalau anda bertanya kepada budak2 SBP,  tidak pernah terlintas di fikiran mereka pasal sekolah saya.  Hahaha

Tapi alhamdulillah,  Allah telah tetapkan rezeki masing2 dan kita patut bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan dengan syarat kita telah berusaha sedaya upaya kita. 
Baik,  apa respon yang sepatutnya kita buat terhadap keputusan UPSR tahun ini? Saya percaya,  rata2 kita yang sudah berpengalaman bekerja di mana2 bidang sekali pun pernah melihat kejayaan seseorang yang mana UPSR, PMR,  SPM mahupun segulung ijazah bukan penentu sebenar kejayaan mereka.

Saya sendiri melihat ramai orang yang berjaya yang hanya berbekalkan kemahirannya sahaja.  Ya!!  Kemahiran amatlah penting dalam mana-mana bidang pon.  Jika saya kongsikan kemahiran-kemahiran tertentu dalam bidang Oil &  Gas yang mendapat imbuhan yang sangat tinggi,  saya yakin anda  mesti berfikir,  kenapala aku susah2 amik degree sebelum ni.  Baik aku jadi macam mereka. Haha

Selain drpd Oil and gas industry, untuk pengetahuan anda,  di negara US,  UK, German sbg contoh,  upah@gaji tukang kayu, wireman,  plumber amatlah mahal. Anda boleh buat carian di google sendiri dan anda pasti terkejut dengan apa yang anda jumpa.  Sebab itulah di negara2 ini,  barang2 DIY sangatla laku keras kerana upah tukang2 memang sgtla mahal.

Nasihat buat saya dan anda semua terutama ibu bapa

1.  Jangan bataskan kemahiran anak-anak anda selagimana ianya tidak melanggar syariat. Biar mereka terokai bakat mereka kepada yang terbaik.
2. Jangan jadikan keputusan peperiksaan sebagai tanda aras kejayaan hidup.  Didik mereka erti kejayaan sebenar
3. Jika mereka gagal sekalipun dalam peperiksaan,  carilah pendidikan kemahiran terbaik yang mereka boleh buat.
4. Jadilah sumber motivasi yang terbaik untuk anak2  anda.
5. Didiklah mereka erti mencari rezeki yang halal berbanding mimpi-mimpi indah kerja2 yang boleh di capai dengan keputusan peperiksaan yang baik.

Akhir sekali,  perlu di ingat,  setinggi mana pun keputusan peperiksaan anak anda,  sebaik mana pun ijazah anak anda,  tetapi jika peluang pekerjaan tidak ada apalah gunanya kan??  Jadi,  ingatlah pesanan saya buat diri saya dan anda semua tadi.

Sekian. Sila kongsikan jika bermaanfat

1 comment:

  1. UPSR cuma salah satu tapak sahaja untuk ke sekolah yang lebih baik sahaja. Tapi ibu bapa yang main peranan untuk pupuk minat pelajar belajar sampai Berjaya.

    ReplyDelete

Penafian

Sebarang artikel atau entry blog ini adalah penulisan milik peribadi dan tidak mewakili mana-mana organisasi, pertubuhan atau pihak lain. Tidak dibenarkan mengambil, menggunakan dan mencetak isi kandungan blog kecuali dengan mendapat keizinan dari penulis ,

Follow by Email