Saturday, November 12, 2016

Protection vs Investment

Suatu ketika dahulu,  saya agak kurang ambil berat mengenai takaful dan pelaburan.  Orang putih kata take for granted.  Dan saya percaya ramai lagi orang yang lebih kurang sama dengan saya.
Kenapa saya kata sedemikian,  sebab saya masih jumpa kebanyakan orang yang kurang arif mengenai takaful dan pelaburan.  Masih konfius antara protection vs investment.

Di pendekkan cerita,  dalam kewangan islam protection selalunya boleh di ambil melalui takaful servis.  Saya percaya anda mesti sedia maklum syarikat-syarikat takaful servis seperti Takaful Ikhlas, Takaful Malaysia, Prudential BSN , AIA dan sebagainya. Manakala investment pulak,  adalah pelaburan syariah melalui pelbagai instrumen samada,  unit amanah,  saham,  Tabung Haji,  hartanah dan sebagainya.

Jadi pada pandangan saya,  jika sekiranya anda mengambil takaful,  jangan di campur adukkan tujuan protection &  investment.  Selalunya,  bila di campur adukkan keduanya anda akan membayar premium yang sedikit tinggi utk takaful anda.  Cuba anda teliti dan buat kira-kira sendiri dan insyaAllah anda akan faham. Kenapa tidak wajar di campur? Semestinya di sebabkan objektifnya berbeza dan ada opportunity loss di situ.

Saya sarankan,  ambil takaful utk protection sahaja dan duit lebihan daripada yg diperuntukkan utk protection&investment tadi boleh di laburkan dalam instrumen-instrumen pelaburan lain.  Jika anda mahir dengan saham,  anda boleh guna untuk saham,  anda boleh menyimpan tabung haji, anda boleh melabur dalam unit amanah seperti Public Mutual, CIMB CWA, Kenanga dan sebagainya. Pilihan di tangan anda.

Sekian. Sila kongsikan kepada rakan-rakan dan semoga bermanfaat.
Imej daripada Investing for Beginners. EU

No comments:

Post a Comment

Penafian

Sebarang artikel atau entry blog ini adalah penulisan milik peribadi dan tidak mewakili mana-mana organisasi, pertubuhan atau pihak lain. Tidak dibenarkan mengambil, menggunakan dan mencetak isi kandungan blog kecuali dengan mendapat keizinan dari penulis ,

Follow by Email