Thursday, November 17, 2016

Politik semua boleh jadi


Politik ni antara subjek yang di sukai oleh orang Malaysia mahupun orang luar negara..
Kenapa?  Sebab melibatkan masa depan kita,  anak-anak,  dan generasi akan datang..
Betapa seriusnya politik,  kuasa dunia terbesar US ambil masa dekat setahun untuk pemilihan presiden baru.Macam2 drama, dan dramanya memberi kesan kepada dunia bukan US sahaja!!!

Baik bagaimana dengan Malaysia?  Cuba kita buat realiti check kalo BN kalah esok....
1. Harga minyak dan barang akan turun secara drastik ke?  Turun giler2 ke harga?
2. Harga kereta turun mendadak ke?
3. Yuran perubatan dan pendidikan free ke?
4. Semua cukai dimansuhkan ke?
5. Semua pekerja asing akan di hantar balik ke?
6. Peluang pekerjaan meningkat ke?
7. Semua yang tak kerja dapat BRIM ke?
8.  Skandal 1MDB  selesai ke?
9. Ringgit makin kukuh ke?
10. Hutang negara makin berkurangan ke?
11. Reserve negara akan meningkat ke?
12.Sistem pendidikan kita akan jadi macam Finland ke?

Apa lagi yang kita hendak semua kita boleh senaraikan tetapi ianya belum tentu meet our expectation.  Kenapa? Yang ni banyak faktor nya,  rasanya makan 100tahun nk educate. 

Baik seterusnya....

Kita kata kita nk jadi macam negara Jepun,  tapi diri sendiri tidak berubah seperti rakyat Jepun

Kita kata kita nak pergi pindah Kanada la.  Sana aman,  tenteram.  Tapi masalahnya kita sama ke dengan rakyat mereka?

Kita kata nk jadi macam Aussie,  New Zealand sb bersih.  Masalahnya kita tu pengotor..
Dah tu siapa yang salah sebenarnya?

Bila nk jatuhkan UMNO BN ni?

Pastu kalo mana2 pembangkang menang nanti?  Yang saya sebut kat atas tu, anda sanggup ke terima kenyataan apa yang akan  berlaku nanti?

Saya pon dah lost apa yang saya bebelkan.. Haha

Apa yang nk saya simpulkan,  rakyat kena berubah untuk mengubah Malaysia. Itu je.. Huhu

Pastu kalau nk bangkang pon biar berilmu..

Nak pilih pengganti UMNO BN biar yang betul2. 

Jangan buang singa ambik buaya. Lagi parah..

Satu lagi jangan sembang saja,  daftar mengundi,  keluar mengundi,  kalo tak.  Satu je saya nk cakap..

Puuuuuiiii..



Politik malaysia
Imej dari Al Jazeera

No comments:

Post a Comment

Penafian

Sebarang artikel atau entry blog ini adalah penulisan milik peribadi dan tidak mewakili mana-mana organisasi, pertubuhan atau pihak lain. Tidak dibenarkan mengambil, menggunakan dan mencetak isi kandungan blog kecuali dengan mendapat keizinan dari penulis ,

Follow by Email