Wednesday, November 23, 2016

3 perkara utama yang anda patut tahu mengenai unit trust

Saya tak pasti samada anda semua satu golongan dengan saya atau tidak. Golongan yang tidak mengerti pada mulanya mengenai Unit Trust. Akan tetapi, setelah saya baca dan jumpa orang-orang yang mahir dalam kewangan, maka saya simpulkan 3 perkara ini yang menyebabkan saya melabur dalam unit trust.
Pelaburan unit trust
Imej : Healty Homeboy

Collective Investment
Pelaburan berbentuk collective investment daripada ramai pelabur-pelabur yang mempunyai objektif pelaburan yang sama.  Dengan ini, ia memberi peluang kepada Fund Manager untuk melabur dalam pilihan-pilihan pelaburan yang lebih meluas. Umpamanya jika anda ada RM1 dengan RM1000, mana lebih besar peluang pelaburan anda?

Pelaburan unit trust
Imej : WEKA

Dengan ini, ia memberi kelebihan kepada mana-mana individu yang ingin melabur tetapi mempunyai latar belakang kewangan yang berbeza.

Professional Management
Pengalaman saya sendiri, kononnya dengan sedikit info yang saya ada dengan egonya menolak pelaburan unit trust. Kononnya rugi, saham lagi untung, berniaga lagi untung dan macam-macam lagi. Walhal, saya tidak ada kepakaran pun menguruskan pelaburan saya.

Pelaburan unit trust
Imej : KNET Inc

Apa yang nk saya tekankan di sini, pelaburan unit trust di uruskan oleh pengurusan yang professional yang mematuhi guideline yang telah di tetapkan oleh Suruhanjaya Sekuriti. Dana-dana pelaburan pula di uruskan oleh Fund Manager yang sangat berpengalaman dalam pelaburan. Namun, sekiranya anda berpengalaman dan mempunyai kepakaran anda boleh abaikan apa yang saya kongsikan ini.

Investment Diversified
Kata kunci untuk Investment Diversified andalah balance@Imbangan. Fund Manager mengimbangkan pelaburan anda melalui pelaburan di dalam pelbagai sektor supaya risiko-risiko pelaburan dapat diimbangkan dan dikurangkan.

Sekiranya salah satu sektor yang anda laburkan mengalami kerugian, sektor lain yang mempunyai pulangan bagus akan mengimbangi pelaburan anda dan mengelakkan anda rugi secara total.
Pelaburan unit trust
Imej: Stone Hedge Financial 

Setakat ini sahaja dahulu saya kongsikan pengalaman saya sendiri dan nasihat saya, mana-mana pelaburan MESTI ada risikonya sendiri. Cuma anda perlu maklum dan belajar bagaimana hendak menguruskan risiko-risiko yang ada. Tindakan tidak melabur dalam mana-mana instrumen pelaburan tidak kira samada unit trust, pasaran saham, property dan sebagainya adalah tidak tepat kerana anda melepaskan peluang yang ada di depan mata.

Sekian.

No comments:

Post a Comment

Penafian

Sebarang artikel atau entry blog ini adalah penulisan milik peribadi dan tidak mewakili mana-mana organisasi, pertubuhan atau pihak lain. Tidak dibenarkan mengambil, menggunakan dan mencetak isi kandungan blog kecuali dengan mendapat keizinan dari penulis ,

Follow by Email