Sunday, June 05, 2016

Genome Sequencing

Pengalaman kecik dalam bidang engineering ini mengajar saya pasal maintenance plan setiap equipment berbeza walaupon jenis equipment yang sama. Ia berdasarkan faktor2 luaran@lain yang menyumbang kepada keunikan setiap equipment.
Maka anda jangan terkejut sekiranya dua jenis equipment yg sama mempunyai kekerapan maintenance yg berbeza. Apabila kita maklum segala kemungkinan faktor yg menyumbang kepada gangguan operasi, maka engineer@technician blh mencegah@mengurangkan gangguan operasi sesuatu equipment.
Menariknya, manusia pon sama jugak keadaannya. Teknologi terkini blh mengkaji setiap individu dan blh di rancang tahap kesihatan seseorang. Boleh juga mencegah dari awal penyakit2 yg bakal di hidapi oleh setiap individu. Kalo x silap saya, dalam bidang perubatan di panggil genome sequencing.
Maka dengan teknologi ini, cth mudah dua orang yg sama demam tapi bukan kedua2nya perlu makan panadol. Mungkin sorang blh pulih @ lg sorang alergik dgn panadol. Dgn genome sequencing , indivdual medicine blh dihasilkan utk mencegah penyakit seseorang. Ianya sama dengan cerita saya psl equipment di perenggan atas tadi.
Nk tahu selanjutnya, blh refer kat HUKM..
P/s : kawan2 yg lbh arif, kalo salah tlg perbetulkan. Saya nukilkan apa yg saya faham. Teruja bila dengar sharing genome sequencing sb sama dgn bidang engineering. Hehe

No comments:

Post a Comment

Penafian

Sebarang artikel atau entry blog ini adalah penulisan milik peribadi dan tidak mewakili mana-mana organisasi, pertubuhan atau pihak lain. Tidak dibenarkan mengambil, menggunakan dan mencetak isi kandungan blog kecuali dengan mendapat keizinan dari penulis ,

Follow by Email