Tuesday, May 31, 2016

Teknologi Honda Ex-5 dream

Assalamualaikum,
Hari ni saya naik kapcai ke tempat kerja. Motosikal saya yg berjenama Ex-5 dream dengan dual-starting system (ayat engineering hehe) iaitu manual & electric starter. Sebenarnya bukan hari ni je, sudah lama cuma tibe2 nk share pasal motosikal saya. Motosikal ni di lahirkan pada tahun 1996, dan abang saya belikan utk saya semasa saya form 4, sekitar tahun 2001.
Motosikal ini xpernah ade masalah yg besar yang sampai saya perlu major overhaul. Utk jagaan engine setakat ni saya hanya tukar minyak hitam from day 1 saya pakai. Betapa hebatnya teknologi Honda dr jepun sampai  skrg motosikal tu sentiasa beri khidmat yg baik utk tuannya. Tapi yela, moto tu xdela laju sgt tapi at least setiap kali saya tekan butang start moto tu hidup. Alhamdulillah.
Sejauh mana ketahanan ex-5 dream skrng saya xtau, tapi saya tanya beberapa kedai jual motosikal dia cakap ex-5 skrg x sama cam ex-5 dulu. Saya xtau benar ke tidak, adakah dia bias@ adakah dia cuba pancing saya utk upgrade kepada yamaha LC. Itu saya xtau..
Apa pon terima kasih kat Boon Siew sebab bawa masuk moto honda kat malaysia. Kena belajar dr dia ni kenapa dia terpk nk bawa masuk ke malaysia dan bagaimana dia blh jadi salah satu pelopor kepada kapcai di malaysia..
Jomla sama2 kita siasat..sapa ada rahsia. Blh share dgn saya..hehe

No comments:

Post a Comment

Penafian

Sebarang artikel atau entry blog ini adalah penulisan milik peribadi dan tidak mewakili mana-mana organisasi, pertubuhan atau pihak lain. Tidak dibenarkan mengambil, menggunakan dan mencetak isi kandungan blog kecuali dengan mendapat keizinan dari penulis ,

Follow by Email